Još jedna godina je na izmaku, 2020. godina, koja je bila puna izazova, problema i godina u kojoj smo često imali osjećaj bespomoćnosti.

Godina u kojoj je na samom početku pandemija COVID-19, prekinula sva sportska dešavanja u Bosni i Hercegovini, baš u trenutku kad smo se uveliko pripremali za nastavak prvenstvenih takmičenja, godina za koju smo mislili da će biti uspješnija od svih drugih, a ono baš suprotno morali smo se navikavati na novi način života, gdje je bilo ograničeno kretanje pa čak i potpuna zabrana kretanja za one “najmlađe”. Godina u kojoj je dosta naših sugrađana izgubilo bitku sa ovom pošasti, među njima su i brojni sportisti. 2020. godinu pamtit ćemo po tome da nam je bilo zabranjeno i ograničeno da se bavimo onim što volimo, a to je sport, suđenje jer nam je pandemija pokušala “ukrasti” sport, na sreću nije uspjela, iako nije više ništa isto kao što je bilo. U trenutcima kad smo trebali biti na treninzima, utakmicama, družiti se bili smo “zatvoreni”.

Pored svih problema koji su nas zadesili ipak možemo smatrati 2020. godinu uspješnom, jer nismo poklekli pred pandemijom i stali, nego smo tražili riješenje kako se što prije prilagoditi trenutnim uslovima. Tako smo u trenutcima kad je sve bilo zatvoreno, ipak našli način da se družimo, treniramo. Prilagodili smo se situaciji pokrenuli odmah online treninge zahvaljujući našim fitnes trenerima koji su odmah prihvatili prijedlog i počeli sa pripremom i radom, kao i edukativna predavanja za naše najmlađe kojima je bilo zabranjeno kretanje, gdje su kroz brojna predavanja i edukativne testove starijih kolega naučili dosta novih stvari. Isto tako možemo se pohvaliti da smo u toku godine dobili 64 nova mlada suca, naše nove kolege koje će biti i naša okosnica u budućnosti. Naš Irfan Peljto je u ovoj godini dobio povjerenje od UEFA-e, naime Irfan je svrstan u TOP grupu europskih sudaca gdje je sudio nekoliko utakmica u Europskoj ligi, dok je Admir Šehović sa mnogo uspjeha završio svoju dugogodišnju Europsku karijeru, a dobio je “nasljednika” u liku Harisa Kaljanca koji će krenuti Irfanovim i Admirovim stopama i nadamo se da ćemo i njega ubrzo gledati na velikim utakmicama kao i Irfana. Pored svega navedenog uspjeli smo da pokrenemo i učestvujemo na nekoliko humanitarnih akcija kao i prethodnih godina i još jednom pokazali da smo spremni pomoći. Na izmaku ove godine donirali smo SOS dječijem selu sportske lopte i rekvizite i tako obradovali najmlađe koji su i sami iskazali želju za istim.

Na kraju ipak možemo reći da je 2020. godina bila uspješna na neki drugi način, naučili smo da poštujemo i cijenimo neke stvari, ova godina nas je mnogo više zbližila iako smo bili “rastavljeni”, postali smo nešto više, jedna velika porodica, porodica koja se zove Udruženje fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo.

Pa tako svim našim članovima kao i građanima Bosne i Hercegovine želimo da 2021. godina bude puno bolja od prethodne sa puno zdravlja, sreće i da se konačno sve ovo završi pa da se vratimo onome na šta smo i navikli.

 

Sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu želi vam Udruženje fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo.